Modele de subiecte: Implicarea Romaniei in relatiile internationale, de la criza orientala la marile aliante ale secolului al XX-lea

Idei principale:
> Precizările secolului în care s-au instaurat stalinismul și național-comunismul
> Menționarea a câte unui obiectiv urmărit de România prin implicarea sa în “criza orientală”, respectiv în relațiile internaționale
> Prezentarea unui eveniment internațional și precizarea unei consecințe
> Menționarea unei asemănări și a unei deosebiri dintre acțiunile desfășurate de România pe plan internațional, pe parcusul secolului al XX-lea
> Formularea unui punct de vedere propriu.

Perioada anilor 1875-76 a însemnat începerea unei noi etape a „problemei orientale”, mişcările insurecţionale din Bosnia – Herţegovina, Bulgaria şi războiul sârbo- muntenegreano-otoman, oferind Rusiei posibilitatea de a interveni în zonă, sub pretextul protejării creştinilor din Balcani.

Principalul obiectiv al românilor, după realizarea unirii din 1859, era obţinerea independenţei. Mai întâi au încercat pe cale paşnică, însă această modalitate s-a dovedit nereuşită, determinând clasa politică din România să se orienteze spre alianţa cu Rusia şi participarea la un conflict deschis, Tratativele cu Rusia au fost finalizate la 4 aprilie 1877, prin semnarea Convenţiei de la Bucureşti, Rusia s-a angajat să respecte integritatea teritorială şi „drepturile politice ale statului român” în schimbul tranzitării armatei sale prin România.

Independenţa, neputând fi atinsă pe plan politic, s-a confirmat pe câmpurile de luptă din balcani, fiind recunoscută prin Tratatul de la Berlin din 1878. Mulţumită ruşilor, care au declarat război turcilor, Poarta a suspendat legăturile diplomatice cu România şi astfel a fost posibilă proclamarea de către M. Kogâlniceanu a independenţei absolute a ţării.

Menţinerea frontierelor trase odată cu terminarea Primului Război Mondial a fost obiectivul principal al politicii externe exersate de România, Guvernele României au susţinut securitatea colectivă şi au promovat alianţe regionale, cum a fost Mica înţelegere şi înţelegerea Balcanică, Eforturile depuse pentru a asigura inviolabilitatea noilor frontiere ale statului, în perioada anilor 1920-1930 de guvernele româneşti, s- au dovedit până la urmă fără de succes, diferenţele dintre România şi cele 2 state revizionaliste, Ungaria şi Uniunea Sovietică fiind in continuare accentuate.

Răspunsul comuniştilor la Alianţa Nord Atlantică era Pactul de la Varşovia, creat la 14 mai 195^, în cadrul acestui pact, U,R.S,S.-ul deţinea un rol şi putere considerabil, Cu toate acestea România a fost singura membră a pactului de la Varşovia care nu a participat la invadarea Cehoslovaciei în 1968, căci comuniştii români au refuzat să participe la asemenea manevre militare pe teritoriul ţării, susţinând în paralel ideea desfiinţării simultane a blocurilor militare. România a refuzat să semneze declaraţia din noiembrie 1978 prin care pactul condamna negocierile de pace israelo-egiptene, refuzând de asemenea să accepte creşterea cheltuielilor militare.

Pe tot parcursul secolelor XIX şi XX, manifestările politicii externe ale României erau în favoarea păstrării independenţei, a stabilităţii şi individualităţii în raport cu ţările agresoare. Alianţele formate erau în concordanţă cu garantarea siguranţei şi a securităţii graniţelor împotriva presiunilor venite dinspre URSS şi Ungaria. După cel de-al Doilea Război Mondial România a făcut parte din Pactul de la Varşovia, sub forţa nivelatoare a Uniunii Sovietice Staliniste. A încercat o manifestare de distanţare faţă de acest pact, cu precădere în momentul intervenţiei împotriva Cehoslovaciei din 1968, Tendinţa marii puteri de la răsărit a fost aceea de a-şi impune cu forţa interesele, în defavoarea României, mergând până la ocuparea de teritorii româneşti sau la impunerea prezenţei militare în ţară.

Atunci când situaţia internaţională şi conjunctura internă a permis-o, România s-a distanţat fie de Rusia, fie de U.R.S.S., încercând să-şi promoveze propriile interese şi să-şi asigure independenţa şi securitatea frontierelor.

Leave a Reply