Modele de subiecte: Regimul comunist in Romania

Idei principale:
> Precizarea secolului în care s-a instaurat regimul comunist în România
> Menționarea unei cauze și precizarea unei consecințe pe plan intern a acesteia
> Menționarea a două acțiuni desfășurate de România pe plan internațional și un element de continuitate între acestea
> Formarea unui punct de vedere referitor la regimul comunist din România

Începutul secolului al XX-lea în România s-a caracterizat prin conflictul dintre democraţie şi totalitarism, concretizat în perioada interbelică, după Primul Război Mondial. Motivul acesteia a fost pluralismul politic care s-a putut realiza în contextul adoptării reformelor şi posibilitatea participării mai active a cetăţenilor în viaţa politică a ţării. însă România nu a fost singura ţară în care s-a înfiinţat partidul comunist, acesta a fost caracteristică cam pe tot teritoriul Europei. Partidul comunist s-a format din partidul social în anul 1921, anul în care România a aderat la Internaţionala a IlI-a prin care a devenit o agentură a Uniunii Sovietice.

Instaurarea comunismului, singurul regim totalitar cunoscut de România, a spulberat speranţele majorităţii românilor într-o democratizare a ţării. Prezenţa autorităţilor sovietice de ocupaţie şi sprijinul diplomatic al Moscovei, au făcut posibilă reînvierea partidului şi astfel în octombire 1944 s-a constituit noua alianţă politică, promovată de Partidul Comunist, Frontul Social Democrat. Guvernul procomunist condus de Petru Groza impus la data de 6 martie 1944, falsificarea alegerilor din data de 19 noiembrie 1946 şi înlăturarea oricărei opoziţii politice în anul 1947, a avut ca rezultat abdicarea silită a regelui Mihai şi proclamarea Republicii Populare Române la 30 decembrie 1947.

Pe parcursul domninanţei comuniste, Partidul Comunist Român a fost cel mai fidel aliat al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice până la începutul anilor 1960, îndepărtarea treptată fiind atitudinea luată de România, mai ales în ceea ce privea politica externă, devenind una dintre cele mai conservatoare partide comuniste din Europa sud-estică şi centrală.

România şi-a demonstrat fidelitatea faţă de URSS prin contrarevoluţia maghiară, trupele române fiind primele care au trecut graniţa ungară ca răspuns la revolta din 1956, susţinând propaganda sovietică. Armata Roşie însă, instrument al Partidului Comunist Român, şi-a retras trupele de pe teritoriul României ăn anul 1958. După acesta, Gheorghe Gheorghidiu Dej s-a orientat treptat spre o desprindere de ruşi, încercând să obţină o autonomie relativă. Gh. Gh. Dej a fost urmat de Nicolae Ceauşescu, condecerea sa fiind caracterizată printr-o perioadă de destindere internă şi externă între anii 1965-1974, primul act de consolidare a puterii sale fiind condamnarea intervenţiei trupelor aparţinând Tratatului de la Varşovia, în Cehoslovacia.

Pe plan intern, obiectivul Partidului Comunist Român a fost formarea “omului nou”, ceea ce avea la bază distrugerea şi rescrierea tuturor valorilor tradiţionale şi dobândite până atunci, realizat printr-o campanie activă de rusificare. Prima măsură a fost scrierea “Istoriei României” în 1947 de către Mihai Roller, apoi întreruperea forţată a intelectualilor cu Occidentul, desfiinţarea Academiei Române în 1948 şi înfiinţarea alteia, respectiv introducerea indexului publicaţiilor interzise, Atât însă n- a fost deajuns, s-a recurs şi la arestarea unui mare număr de oameni de cultură, Perioada după 1960 a însemnat una de “derusificare”,
Momentul în care modelul totalitar s-a prăbuşit în Europa şi în România a fost în anul 1989, după care s-a revenit la democraţie şi instaurarea statului de drept.

Leave a Reply