Varianta 73 [2009] Biologie Vegetala [Rezolvat]

Biologie2009vegetalaV073P1

Biologie2009vegetalaV073P2

Biologie2009vegetalaV073P3

Subiectul 1:
A) diviziunea propriu-zisă, interfaza
B) 1.b 2.a 3.c
C) 1.b 2.a 3.b 4.d 5.c
D) 1.f 2.a 3.a 4.a 5.a 6.f
Varianta de enunț corectă: 1.f Diafragma se relaxează în timpul expirației – Diafrgma se contractă în timpul inspirației.
Varianta de enunț corectă: 6.f Bicepsul brahial este un mușchi al membrului superior – Mușschiul croitor este un mușschi al membrului inferior.

Subiectul 2:
A1
a) Componentele celulare, vizibile în timpul diviziunii celulare, care deţin şi transmit informaţia genetică Suni cromozomii.
b) Primele legi ale eredităţii, formulate de Grcgor Mendel, sunt:
Legea purităţii gârneţilor, conform căreia gârneţii sunt întotdeauna puri din punct de vedere genetic, adică prezintă doar unul din cei doi factori ereditari din pereche.
Legea segregării independente a perechilor de caractere, conform căreia flecare pereche de caractere segregă în raport de 3 dominant la 1 recesiv.
c)Meioza asigură reducerea la jumătate a numărului de cromozomi; prin fecundaţia celulelor haploide se reface numărul constant de cromozomi.
Dacă nu s-ar reduce ta jumătate numărul de cromozomi din gârneţi, atunci în urma fecundaţiei s-ar spori numărul de cromozomi ai descendenţilor.

A2
a) Celula reprezintă unitatea structurală şi funcţională a organismelor vii.
b) Celula cucariotă prezintă nucleul delimitat de o membrană dublă, cea procariotă prezintă un niicleoid care nu este delimitat de o membrană, astfel încât virieln contact direct cu citoplasmă.
Comparativ cu celulele propariote, cele eucariote sunt mai mari în volum, au o compartimentare mai pronunţată, au o diversitate de organite citoplasmatice etc.
c) Variantă de text: Mamiferele sunt vertebrate adaptate mediului terestru, care prezintă nutriţie heterotrofă şi mers plantigrad.

B
a)- gcnotipul mamei: LAl;
– gcnotipul copilului: LALB.
b)Genotipurile posibile ale bunicului sunt LALA, LALB, LAl.
c)Grupele de sânge posibile ale tatălui: grupa B, cu genotipurile LBLB, LBi sau grupa AB, cu genotipul LALB.
Întrucât mama mamei are grupa O, atunci tatăl mamei (bunicul) are, în genotip, cel puţin o genă LA. Mama copilului moşteneşte gena 1 de la mama şi gena LA de la tatăl său (bunicul copilului), întrucât copilul are grupa AB, tatăl său are cel puţin o genă LB, deoarece moşteneşte gena LA de la mama sa. Genotipurile tatălui sunt LBLB , LBl, LALB.

Subiectul 3:
1) Digestia reprezintă totalitatea transformărilor mecanice, fizice şi chimice care determină prelucrarea hranei până când substanţele nutritive sunt aduse la forma cea mai simplă, în vederea utilizării lor.
2) Sistemul digestiv este format din tub digestiv şi glande anexe. Componentele tubului digestiv sunt: cavitate bucală, faringe, esofag, stomac, intestin subţire, intestin gros. Glandele anexe sunt reprezentate de: glandele salivare, ficat şi
3) Ficatul şi pancreasul sunt localizate în cavitatea abdominală. Ficatul este localizat în dreapta stomacului, sub diafragma. Pancreasul este localizat sub stomac.
4) Ficatul secretă bila.
Rolurile sărurilor biliare: emulsionează grăsimile, activează lipaza şi ajută la absorbţia acizilor grași.
Pancreasul secretă sucul pancreatic.
Rolurile sucului pancreatic în digcstia^himică sunt îndeplinite de enzimele componente:
– enzimele protcolitice, care hidrolizează proteinele până la grupuri de 2-4 aminoacizi (oligopeptide), sau chiar la aminoacizi;
– lipaza pancreatică, ce hidrolizează grăsimile în acizi graşi şi glicerol:
– amilaza pancreatică, ce transformă amidonul în maltoză.
5) Măsuri de prevenire a apariţiei bolilor sistemului digestiv sunt:
– evitarea unei alimentaţii bogate în condimente iuţi,
– evitarea consumului de alimente prăjite, insuficient mestecate, prea fierbinţi sau prea reci;
– evitarea consumului de alcool;
– evitarea tutunului;
– menţinerea igienei mâinilor, dinţilor şi a gurii;
– conservarea alimentelor în frigidere, departe de acţiunea rozătoarelor sau a insectelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − 6 =

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.