Anatomie – Sanatatea reproducerii

Implică starea de sănătate, socială şi spirituală legată de sistemul reproductiv care presupune ca oamenii sunt în măsură să ducă o viaţă sexuală fără riscuri şi să poată procrea în siguranţă, având libertatea de a hotări cum şi când vor să aibă urmaşi. Informarea sexuală a cuplurilor este foarte importantă, înseamnă aplicarea celor mai adecvate proceduri de planificare a familiei, tratamentul infetilităţii, supraveghere medicală sistematică şi de calitate. Controlul medical regulat poate limita transmiterea bolilor pe cale sexuală, ajută recunoaşterea timpurie a tumorilor mamare şi ale colului uterin, asigură calitatea vieţii de cuplu.

Fecundaţia începe prin actul sexual. Ovocitul ajuns în trompa uterină în ziua 14 a ciclului ovarian, dacă se întâlneşte cu spermatozoizi, dintre care unul pătrunde în ovul, are loc fecundaţia.

Nucleele celor două celule se unesc şi restabilesc numărul de cromozomi caracteristic speciei (2n=46), sexul fătului se decide în momentul fecundaţiei.

Fecundaţia este urmată de sarcină. Zigotul format începe să se segmenteze şi parcurge trompa uterină spre uter. în ziua a zecez se fixează în endometriu (mucoasa uterină) – nidaţie. După nidaţie vorbin despre embrion. După 3 luni de dezvoltare embrională se numeşte făt. Durata evoluţiei intrauterine este de 9 luni de la prima zi a ultimului ciclu menstrual. în cursul naşterii fătul este expulzat din uter.

Metodele contraceptive sunt diverse: hormonale, mehanice (prezervativ, diafragma, spermicide, steriletul), intervenţii chirurgicale de urgenţă sau naturale (ligaturarea trompelor uterine, vasoectomia).

Afecţiuni
Afecţiunile organelor genitale feminine: inflamaţia trompei uterine şi a ovarului. Afecţiuni fecvente la bărbaţi: adenomul prostatei. Bolile cu transmitere sexuală: sifilisul, blenoragia, candidiaza, SIDA.

Leave a Reply