Varianta 100 [2009] Biologie Vegetala [Rezolvat]

Biologie2009vegetalaV100P1

Biologie2009vegetalaV100P2

Biologie2009vegetalaV100P3

Subiectul 1:
A. radius, ulna
B. 1.c 2.d 3.a
C. 1.b 2.d 3.d 4.b 5.d
D. 1.a 2.f 3.a 4.a 5.f 6.a
Varianta de enunț corectă: 2.f Tuberculoza este produsă de bacilul Koch – Hepatita este produsă de virusul hepatic.
Varianta de enunț corectă: 5.f Centrul celular (centrozomul) determină formarea fusului de divizune.

Subiectul 2:
A1
a) gasteropode (melci), lamelibranhiate (scoici), cefalopode.
b) cap, masă viscerală, picior.
c) Tipurile de locomoţie: -gasteropode: târâre;
– lamelibranhiate: înot în apă și târâre pe fundul apei;
– cefalopode: înot

A2
a) mutație numerică autozomală.
b) nondisjuncţia cromozomilor omologi din perechea 2l în timpul meiozei.
c)Variantă de text:
Hemofilia este o maladie provocată de mutaţia unei gene de pe heterozomul X, mai frecventă la bărbaţi decât la femei şi caracterizată prin incapacitatea dc coagulare a sângelui.

B
a) genotipurlle părinţilor: bbLAL , BBLAl.
b) Tipuri de gameţi: bLA, bLB; BLA; Bl.
c) 0% – grupa 0 I şi 100% ochi negri.

bbLALB x BBLAl (părinți)
bLA bLB BLA Bl (gameți)
BbLALA BbLAl BbLBLA BbLBl (descendenți F1)

Subiectul 3:
1. Exemplu: alte două tipuri de sensibilități: auditivă și vizuală
2.Mucoasa olfactivă:
– localizare: in partea superioară a cavităților nazale:
– caracleristicile elementelor componente şi rolurile acestor componente: mucoasa olfactivă cuprinde celule chemosensibile (neuroni) înconjurate de celule de susținere. Neuronii olfactivi au o singură dendrită scurtă, chemosensibilă, care proemină în mucusul ce acoperă mucoasa olfactivă.
Neuronii recepţionează stimulii olfactivi, iar celulele de susţinere au rol de suport ai acestora.
3. Calea de conducere a informaţiilor olfactive
– neuroni olfactivi în care apare impulsul nervos au axoni ce străbat baza cutiei craniene şi fac sinapsă în bulbii olfactivi ai creierului cu celulele mitrale, axonii acestora formând tracturile olfactive.
4. Muguri gustativi:
– localizare: în papilele gustative de pe limbă;
– caracteristicile elementelor componente şi rolurile acestor componente: mugurii gustativi conţin celule chemoscnsibile in formă de fus asociate cu celule de susţinere. La polul apical se află un cil sensibil substanţele dizolvate în salivă. La polul bazal se găsesc dendritele unor neuroni.
Celulele chemoreceptoare gustative recepţionează stimulii gustativi, iar celulele de susţinere au rol de suport ai acestora.
5. Rolurile olfacţiei şi gustului în viaţa mamiferelor:
Mirosul permite detectarea hranei, pericolelor etc.
Gustul permite alegerea hranei, evitarea unor substanţe dăunătoare din drană şi declanşarea unor reflexe digestive.

Leave a Reply